top of page

Što nam govore iste ili slične situacije?


Pitate li se ikada zašto neprestano prolazite kroz iste ili slične situacije samo s različitim ljudima, no rezultat bude isti ili se te osobe ponašaju baš kao netko koga smo poznavali? Možda nalazite slične partnere? Nezdrava poslovna okruženja? Šefove koji vas ne cijene dovoljno? Konfliktne odnose?


Možda ste zapeli u začaranom krugu vlastitog stvaranja, ne shvaćajući da u osnovi živite svoje nesvjesne obrasce i životne strategije, ponavljajući iste situacije iznova i iznova.


Primjerice, ako dubinski vjerujete da ne vrijedite dovoljno, možda ćete mijenjati i nalaziti poslove gdje vas neće cijeniti dovoljno, gdje će vas se kritizirati, sve što napravite neće biti dovoljno dobro, gdje neće prepoznati vaš izniman trud, neće vas nagraditi niti promovirati iako ste po rezultatima zaslužili više nego vaš kolega. Nakon što nekoliko puta promijenite takvo okruženje, možda ćete čak početi vjerovati da su svi poslovi i sve tvrtke iste. A puno je vjerojatnije da živite svoje uvjerenje „da niste dovoljno dobri“ i svaki pokušaj da se dokažete da jeste dovoljni dobri padne u vodu, jer ste navikli i trebate dobiti potvrdu „da niste dovoljno dobri“. Taj kritičar kojem se pokušavate „dokazati“ nije netko drugi. To je vaš unutarnji kritičar koji se još uvijek nije pomirio s određenim prošlim iskustvima kada vas nisu cijenili ili koji je doživio razne neuspjehe.


Ako s vremenom ne shvatimo da je problem u nama i dalje ćemo se vrtiti u krug, ponavljajući iznova iste scene. Ono što nam se događa u vanjskom svijetu, odraz je unutarnjeg. Ono je ogledalo nas.


Bez obzira što drugi ljudi govorili, radili ili razmišljali o nama, zapravo je važno naše mišljenje o sebi. Stoga kad donosimo odluke, ponekad je dobro dovesti u pitanje vlastite namjere. Razmislite: Što točno namjeravate postići? Što smatrate da će vam ta druga situacija ili osoba donijeti ili omogućiti? Jeste li potpuno iskreni prema sebi?


Kad počnemo biti iskreni prema sebi, možda ćemo shvatiti da nas je strah od promjene, strah od neuspjeha, strah od samoće i slično. Stoga, ako vam se događaju ovakve stvari, PRONAĐITE SVOJ OBRAZAC - PRONAĐITE SVOJU LEKCIJU!


Dobar način prepoznavanja obrazaca u vašem životu je osluškivanje svojih osjećaja, svoje intuicije. Naime, kad smo aktivirani u neki obrazac, naše emocije djeluju malo intenzivnije, nekako poput upozorenja iz naše podsvijesti da obratimo pažnju na ono što se događa. Ili barem dobro sagledajte nakon što situacija završi ili se promijeni. U protivnom, život će nam i dalje slati iste ili slične situacije da prebrodimo svoje obrasce i naučimo svoje individualne lekcije.


Otvorite sva čula! Kad ste otvoreni za prepoznavanje obrasca, imate priliku naučiti svoju lekciju i promijeniti svoj život.

56 views0 comments
bottom of page