top of page

5 jednostavnih navika kako živjeti s više lakoće

Updated: Mar 30, 2022


Koliko često brinete o različitim stvarima? Koliko puta vam se događa da neki veliki događaji pa čak i proslave koje vas čekaju u budućnosti budu prožete osjećajem brige i stresa? Koliko često analizirate i proživljavate prošle događaje, možda prošlogodišnji ljetni godišnji ili sukob s nekim koji vam je ostavio gorak okus u ustima iznova i iznova?


Naša sposobnost razmišljanja je fantastična, jer nam pomaže u mudrom izračunavanju rizika povezanim s određenim aktivnostima u budućnosti kao i učenju i unapređivanju iz prošlih iskustva. Međutim ta naša sposobnost upravo može biti razlog zašto se osjećamo depresivno i tjeskobno. Mnogi od nas su toliko zaokupljeni brigom o stvarima koje ne možemo kontrolirati da zaboravimo disati i živjeti u ovom trenutku. I koji je rezultat? Svi lijepi trenuci prolaze, a mi ih ne primjećujemo.


Umjesto da neprestano razmišljamo o tome što nam budućnost donosi, trebali bi cijelu svoju energiju usmjeriti u sadašnjost. Jer postoji samo jedno vrijeme i mjesto gdje možemo biti i imati kontrolu, a ono se zove sadašnji trenutak!


Razne studije pokazuju da mi kao ljudi provodimo gotovo polovicu svog vremena razmišljajući o nečem drugom i nismo usredotočeni na ono što radimo u sadašnjosti. Primjerice, otišli ste u subotu na večeru s prijateljima kako bi se opustili i uživali i dok razgovarate s njima u mislima ste zabrinuti što će se dogoditi u ponedjeljak ujutro na poslu. Budući da ste zaokupljeni brigama i stresom, propustili ste istinski uživati u svom vremenu.


Polovica našeg vremena - to je puno! Većina nas svoje dane provodi u svojim mislima, izgubljeni u sjećanjima ili scenarijima što bi se moglo dogoditi u budućnosti ili u mislima koje su neusredotočene i podijeljene na nekoliko različitih stvari i zadatke koje treba napraviti. Možemo li se boriti protiv osjećaja bespomoćnosti i tjeskobe? Ili ćemo zauvijek biti zarobljeni unutar mreže vlastitih misli?


Dobra vijest je da se možemo osloboditi ovih misli koje dominiraju našim umom, a ključ je boraviti u sadašnjosti i maksimalno smanjiti distrakcije. Jedini način da postanete mentalno snažniji i da se osjećate dobro čak i u vrijeme nevolja je da preuzmete kontrolu nad svojim životom.


Sve studije su pokazale da je sreća izbor. Dakle, vi ste ti koji se trebate potruditi da se osjećate dobro u sebi i budete sretni. Razina sreće koju možete postići izravno je proporcionalna mjeri u kojoj ostajete u sadašnjosti. U nastavku je 5 jednostavnih načina koji vam mogu pomoći da svakodnevno budete prisutniji i živite u sadašnjem trenutku.Jednostavni mindfulness recepti za život u sadašnjem trenutku


1. Jedan zadatak u isto vrijeme


Mnogi govore i pišu o važnosti obavljanja jednog zadatka kako bi bili učinkovitiji pa opet većina preferira multitasking i pokušava paralelno odraditi više stvari. Multitasking je upravo zamka te naše sposobnosti razmišljanja, jer nam daje osjećaj da dok radimo jedno možemo razmišljati i biti fokusirani i na nešto drugo. Međutim mi na taj način nismo posvećeni niti jednoj niti drugoj stvari već naš mozak prebacuje pažnju između te dvije stvari i to je razlog zbog čega na kraju niti jedno ne odradimo kvalitetno.


Puno je lakše ostati prisutan i u sadašnjem trenutku duže vrijeme tijekom dana ako sve što radimo, obavljamo jedan po jedan zadatak najbolje što možemo. To znači da dok pretražujemo po internetu ne gledamo pristigle notifikacije na mobitelu ili dok odgovaramo na mailove paralelno ne pokušavamo slušati kolegu što želi reći ili dok večeramo ne pokušavamo gledati TV.


Čim se probudite ujutro postavite ton tog dana radeći jednu po jednu stvar od pranja zubi, tuširanja, istezanja, spremanja, pijenja kave itd. Ako tijekom dana imate za obaviti više zadataka, isplanirajte vrijeme kada ćete baviti kojim zadatkom.


2. Činiti stvari polako


Imamo tendenciju stvari čini što brže kako bi to što prije odradili. Međutim najčešće time stvaramo osjećaj tenzije, čak i naše tijelo postaje napetije te skačemo s jedne misli na drugu. Počinjemo se osjećati stresno, nefokusirano, radimo greške i na kraju nismo ni produktivni onako kako bi htjeli. A obično to počnemo raditi već nakon buđenja.


Stoga kad se probudite i počnete raditi svoju prvu stvar u danu, malo usporite. Učinite onda sljedećih nekoliko stvari opuštenim i smirenim tempom. I dok prolazite kroz dan, pokušajte činiti stvari polako kad god možete.


Nema potrebe za žurbom, jer vjerojatno neće potrajati toliko dulje nego kad to učinite brzo. I umjesto da odmah povećate stres i zaglavite u brigama ili razmišljanju o tome što bi se moglo dogoditi danas prije nego što uopće doručkujete, na ovaj način moći ćete lakše ostati prisutni, usredotočiti se na svaku stvar koju radite i pronaći radost ili mir u tome.


3. Reći sebi: „sada sam…“


Dok nešto radite, jednostavno si u mislima kažite: „sada sam X“. Na primjer, ako perete zube, mentalno si kažete: „sada perem zube“.


Ova navika je možda najvažnija kada radimo stvari u kojima je lako odlutati u budućnost ili prošlost. To su obično aktivnosti koje radimo gotovo potpuno automatski kao što je tuširanje, vožnja, šetnja do dućana i slično. Samo razmislite, o čemu razmišljate kad radite te neke automatske radnje u svom životu?


A ovo je odličan trik i način kako vratiti pozornost u sadašnji trenutak na ono što radimo.


4. Minimizirati informacije koje puštamo u glavu ujutro nakon buđenja


Ako rano ujutro odmah provjeravamo e-poštu, društvene mreže, portale, radio i TV, puno više misli će nam se vrtjeti po glavi. Razlog je što mozak odmah bombardiramo hrpom informacija koje on mora obraditi i dok to radi on povezuje informacije, analizira i sintetizira s našom postojećom bazom, mozak stvara priče i mi doživljavamo hrpu misli koje lete našom glavom. Na taj način već smo na početku dana postavili temelje zbog kojih se puno koncentrirati na bilo što drugo, ostati prisutan i ne uvući se u neku od negativnih misaonih petlji.


Ako minimizirmo takve stvari, onda dan postaje lakši i jednostavniji i ne samo da smo lakše prisutni u sadašnjem trenutku nego smo sposobniji obaviti više važnih stvari, jer imamo više energije i prostora za ono što nam je važno.


5. Korištenje daha za vraćanje u sadašnji trenutak


Gornja četiri savjeta olakšavaju nam ostati u sadašnjem trenutku, iskoristiti ga i biti u njemu u potpunosti. No i dalje funkcija mozga je misliti i on će lutati u prošlost ili budućnost ili paralelno na više stvari, to je jednostavno njegova priroda.


No ono što možemo je biti svjestan kada naš um odluta. To je jedna od važnih vještina koju je vrijedno trenirati, jer onda imamo poziciju kada možemo vratiti našu pozornost na ovdje i sada. Jednostavno počnite propitivati kada jeste ili niste u sadašnjem trenutku.


Tijekom dana počnite više pažnje posvećivati svojem „unutarnjem glasu“ i primijetite svog kritičara ili nekoristan ili štetan tok misli. Čim to primijetite duboko udahnite i polagano izdahnite svjesni tog udaha i izdaha fizički u svom tijelu. Na taj način vrlo brzo možemo vratiti fokus u sadašnji trenutak, jer su nam i dah i naše tijelo uvijek dostupni u svakom trenutku života.Živjeti i iskusiti život


Imamo ograničeno vrijeme na ovom svijetu. Naš život će imati svoje uspone i padove i dok za sreću gotovo da ne treba nikakav napor kada nad sve ide od ruke, pravi rast će nam doći kada dotaknemo poteškoće ili dno. Upravo su ta teška vremena ona kada se trebamo usredotočiti na to da budemo sretnija osoba. Kako bi se lakše nosili s takvim vremenima, važno je što više iskušavati punoću života i svoju energiju ulagati u ono što je važno i ima smisla, a to možemo ako što više živimo u sadašnjem trenutku.


Ako se samo usredotočite na ovih gornjih pet savjeta u svojem svakodnevnom životu, otkrit ćete da i nije tako teško u većoj mjeri živjeti u sadašnjem trenutku. Probajte i budite dosljedni. Već samo nakon tjedan-dva vjerujem da ćete primijetiti više lakoće u svom životu!

68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page