top of page

6 mitova o stresu u koje možda vjerujete


Stres je dio naših života i svi se na neki način nose sa stresom. On je dio naših života, međutim da li ga razumijemo dovoljno dobro?


Nažalost mnogi pogrešno shvaćaju neka osnovna znanja o stresu i njegovoj ulozi u našim životima, jer gotovo da nema dana kada svatko od nas ne spomene tu riječ barem jednom!


Treba li nam biti stalo do toga i razumjeti stres? Itekako DA!


Stres je identificiran kao uzrok mnogih bolesti, i mentalnih i ozbiljnih tjelesnih, od bolesti srca do Alzheimerove bolesti. Kada počnemo planirati svoj život na način da nas stres ne opterećuje, barem ne u velikoj mjeri, osim što ćemo se osjećati bolje, biti ćemo vitalniji i živjeti ćemo zdraviji život. Međutim prvi korak u poduzimanju koraka u borbi protiv stresa je razumijevanje što stres jest i što nije, jer naša uvjerenja o stresu mogu u samom startu odrediti na koji način ćemo bilo koji stres doživljavati i koje posljedice ćemo zbog toga iskušavati.


Sagledajmo neke od najčešćih i uobičajenih mitova, a time i uvjerenja o stresu:


1.mit: Stres je isti za sve.


Istina je da stres ne doživljavamo svi na isti način. Stres je različit za svakoga od nas. Ono što je stresno za jednu osobu može ili ne mora biti stresno za drugu; svatko od nas reagira na stres na potpuno drugačiji način.


Netko će možda biti pod stresom plaćajući račune svaki mjesec, dok za druge takva obaveza uopće nije stresna. Neki su pod stresom zbog visokog pritiska na poslu, dok drugi mogu uspjeti zbog toga.


Dakle, svatko od nas stres doživljava na svoj način što znači da na to možemo utjecati i mijenjati naš mindset mijenjanjem naše percepcije o onome što nas čini stresnim.


2.mit: Stres je uvijek loš za nas.


Nula stresa nas čini sretnima i zdravima? Pogrešno, jer određena razina stresa održava naš život u ravnoteži. Stres je za ljudsko stanje ono što je napetost za violinske žice - premalo i glazba je dosadna i hrapava dok previše i glazba je kreštava ili žice pucaju.


Stres sam po sebi nije loš, osobito u malim količinama. Dakle, iako stres može biti poljubac smrti ili začin života, ključ je znati njime najbolje upravljati. Kad ga dobro podnosimo, onda smo produktivni i sretni. U suprotnom, ako njime loše upravljamo, onda postajemo rastreseni, iscrpljeni osjećamo se loše, povrijeđeno i može uzrokovati neuspjeh.


Razvijanje vještina za svakodnevno kvalitetno upravljanje stresom čini stres našim prijateljem!


3.mit: Stres je posvuda pa ne možemo ništa učiniti po tom pitanju.


Istina je da je stres svuda oko nas, međutim njime možemo upravljati i ne dozvoliti da nas opterećuje. Primjerice, kao što ne dopuštamo da nas spriječi u vožnji činjenica da postoji mogućnost da doživimo prometnu nesreću svaki put kada uđemo u automobil. Dakle, možemo upravljati svojim životom tako da nas stres ne obuzme.


Učinkovita strategija uključuje postavljanje prioriteta i rješavanje jednostavnih problema prije nego što se uhvatimo u koštac sa složenijim izazovima. Kada podlegnemo stresu, teško je odrediti prioritete jer se odjednom svi problemi čine jednako velikim i zabrinjavajućim.


4.mit: Najpopularnije tehnike za smanjenje stresa su najbolje.


Ne postoje univerzalno učinkovite tehnike smanjenja stresa iako će razni trendovi u medijima tako tvrditi. Svi smo mi različiti! Naši životi su različiti, naše su situacije različite i naše reakcije su različite. Najbolje djeluje holistički pristup upravljanja stresom prilagođen svakom pojedincu. To može uključivati kombinaciju više stvari, od antistres vježbi, meditacije, mindfulness tehnika, tjelovježbe, pravilne prehrane, boravak u prirodi, odmaranja, putovanja, čitanja knjiga itd. Bitno je nađemo kombinaciju koja je učinkovita za nas i onda se pridražavamo tog svog „programa“ i svakodnevno to primjenjujemo.


5.mit: Ako nema simptoma nema ni stresa.


Samo zato što ne doživljavate "tipične" simptome stresa, ne znači da se ne osjećate pod stresom. Možda jednostavno ne prepoznajete svoje simptome. Naime, postoji tona simptoma koje biste mogli iskušavati, a ne pripisivati stresu kao što su "neobjašnjivi“ ili česti napadi alergije, povećani ili smanjeni apetit, zaboravnost, neorganiziranost i zbunjenost. Ti se simptomi možda neće odmah učiniti stresom, no mogu biti povezani.


Također, korištenje raznih lijekova može zakamuflirati simptome i uskratiti signale koji su vam potrebni za smanjenje opterećenja fiziološkog i psihološkog sustava.


Imajte na umu da mnogi od nas doživljavaju simptome stresa na vrlo fizički način, iako je stres psihološki učinak. Osjećaj tjeskobe, nedostatak daha ili jednostavno osjećaj iscrpljenosti mogu biti fizički znakovi stresa. Osjećaj preopterećenosti, neorganiziranosti i poteškoća s koncentracijom uobičajeni su mentalni znakovi stresa. Redovito osluškujte što vam govori vaše tijelo i um i provjeravajte.


6.mit: Samo glavni simptomi stresa zahtijevaju pažnju.


"Manji" simptomi poput glavobolje ili iscrpljenosti ne smiju se zanemariti. Oni su vrlo često rana upozorenja da vam život izmiče kontroli i da trebate bolje upravljati stresom.


Ne čekajte one "glavne" simptome stresa, kao što je srčani udar, jer će biti prekasno. Slušajte te rane znakove upozorenja, jer suočavanja s posljedicama neslušanja imaju ogromnu cijenu života! Promjena načina života poput više kretanja, zdravije prehrane, isplatit će vam se i vremenski i financijski, a višestruko za vaš cjelokupni wellbeing.


Stres je izbor!


Stres je važna tema u našem životu, jer svaki trenutak frustracije koji imamo u vezi sa svojim poslom, svaka točka trenja u našim odnosima na poslu i kod kuće, svaki strah ili zabrinutost koju imamo u vezi s novcem, svojim zdravljem i budućnošću - u biti zbroj svih neugodnih osjećaja u našem životu od trenutka kada ustanemo do trenutka kada legnemo, je stres. Za većinu pojedinaca to je vrlo velika stvar, a većina se ustručava priznati i poduzeti potrebne akcije i napraviti promjenu, jer ovi mitovi mogu biti čvrsto utkani u naš sustav uvjerenja i time dobar izgovor koji nas može spriječiti da se učinkovitije nosimo sa stresom.


Zapamtite, stres je izbor! On je nusproizvod podsvjesnih uvjerenja koja imamo o stresu i životu, a u ono što vjerujemo to smatramo istinom. Ako želite smanjiti stres možda za početak trebate riješiti s tim povezana uvjerenja kako bi ga drugačije vidjeli i doživljavali. Već uz malu promjenu načina razmišljanja, a onda i primjenu raznih alata za boljim upravljanjem stresom, možete učiniti veliku razliku ka zdravijem i sretnijem životu!

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page