top of page

Aikido životne lekcije


Umjetnost Aikida sadrži mnoge lekcije koje možemo primjeniti na svakodnevne situacije, osobito one izazovne i zahtjevne koje uključuju komunikaciju s drugim ljudima. Aikido znači način duhovnog sklada i tu vještinu je osmislio Morihei Ueshiba 1920.godine koja je nastala kao potreba za samoobranom od napadača. Ova borilačka vještina s jedne strane je efektivna i snažna kao što su karate ili judo, a s druge strane je nenasilna i nudi aplikacije harmonije i mira kojima kreiramo situacije u kojima se konflikt niti ne može dogoditi.


Ueshiba-sensei, poznat kao veliki učitelj, bio je vrhunski borilački umjetnik te filozof i vrlo duhovni čovjek, koji je provodio puno vremena pričajući sa svojim učenicima o dubljem značenju koje donosi Aikido. On je rekao: Svemir nas uvijek uči Aikido, iako mi to ne percipiramo. Ueshiba je smatrao da je svemir naš najveći učitelj i naš najbolji prijatelj. Kaže da cilj ratnika nije ubiti ili uništiti već poticati život na kontinuirano stvaranje.


Aikido je nenasilan i naglašava koncept prihvaćanja umjesto protivljenja sili druge osobe ili situacije. U Aikidu nitko ne napada. Ako želiš napasti prvi kako bi postigao prednost, to je dokaz da je tvoj trening nedovoljan, rekao je Ueshiba. No to ne znači skrivanje ili bježanje od napada... Aikido nije pasivan već se dopušta da druga strana napadne i u protunapadu se koristi agresija i energija napadača. Na taj način, protivnika se može poraziti korištenjem negove sile, a ne korištenjem vlastite energije za pružanje otpora.


Evo nekoliko praktičnih lekcija iz Aikida koje možemo primjeniti u životu općenito, te u zahtjevnim situacijama i u ophođenju s agresivnim osobama:


1. Budite ovdje i sada. Ukoliko stvarno slušate, anagažirani ste i susosjećate s nekim tko vas izaziva tada morate u potpunosti biti svjesni svoje trenutačne situacije, pozicije druge strane i svih suptilnih signala. Osjetite u potpunosti situaciju u kojoj jeste i usmjerite svoju pozornost, jer tu leži potrebna energija za kvalitetno usmjeravanje situacije. Uostalom, svatko tko je vaša publika u datom trenutku, bez obzira na to kakva ona bila, zaslužuje vašu pozornost.


2. Fizička pojavnost nije važna. U Aikidu se ne radi o fizičkoj snazi. Dobro utrenirana osoba može neutralizirati fizički puno jačeg protivnika. Ne trebate se osjetiti prestrašeno ako se druga osoba postavlja i prejudicira da je jača ili daje do znanja da ste u slabijem položaju, bez obzira što ste primjerice mlađi ili niži. Bitno je samo da ste dobro utrenirani, spremni i pozorno slušate svojim ušima, očima i cijelim tijelom.


3. Težite harmoniji. Ki u prijevodu znači životna sila. To je životna energija koja teče u aposlutno svemu. Aikido nas uči kako biti u harmoniji s energijom svemira i kako upotrijebiti tu životnu energiju, a ne joj se opirati. U Aikidu, snaga i energija ne leže u fizičkom tijelu koje je ionako ograničeno, već u snazi životne energije koja je neograničena. Mi ne možemo upravljati životnom silom, ali možemo kreirati optimalnu situaciju unutar sebe kako bi ta životna sila radila za nas, rekao je Aikido majstor Kensho Furuya. Potpuna pozornost, mirnoća, prisutnost kao i opuštenost u kretanju pomažu nam u stvaranju optimalne situacije u kojoj ta energija može nesmetano teći.


4. Ne zauzimajte obrambeni stav. Ukoliko je druga strana agresivna ili čak neprijateljski raspoložena prema vama, nemojte reagirati na isti način, jer takav obrambeni način nikada ne funkcionira. Kada dozvolite da se stresna situacija i vaš obrambeni stav pretvore u osjećaj iritacije, straha, nemira ili ljutnje, vaše razmišljanje postaje zamagljeno i vaše akcije, uključujući i govor, mogu postati vrlo impulzivne i blesave. Zapamtite, nije stvar u tome hoćete li pobijediti ili izgubiti. Zadržavajući smirenost i fokusiranost mi možemo odmjereno uzvratiti umjesto da reagiramo emotivno.


5. Ostanite uravnoteženi. Pravilno i uravnoteženo disanje je presudno za kreiranje optimalne situacije za nesmetani tijek životne energije. Vježbajte pravilno disanje, posebno ukoliko vas vaše emocije tjeraju u reaktivnost. Budite svjesni svojeg centra tijela, a on se nalazi oko 2 prsta ispod pupka i taj centar je vaš unutarnji kompas. Kako biste bili dobro uravnoteženi fizički i psihički, trebate održavati dobar položaj tijela, a to znači stajati s oba stopala na podu. Fizička neravnoteža, kad ste primjerice naslonjeni negdje na jednu stranu ili svoju težinu tijela održavate više na jednoj nozi, može vam pridonjeti da se osjećate i izgledate slabiji na nekom nivou iako toga niste svjesni. Prilikom disanja, zamislite da je vaš dah smješten u centru vašeg tijela... disanje iz centra tijela je zajedničko mnogim meditacijama.


6. Ne odnosite se prema drugima kao prema neprijatelju. Oni koji vas izazivaju nisu vaši neprijatelji. Jedini pravi neprijatelj je u nama samima. Pravi neprijatelji su strah, nepovjerenje u sebe, ljutnja, defokusiranost, zavist i sve druge emocije koje remete tijek životne energije. Ključno načelo borilačkih vještina je poštivanje protivnika. U Aikidu možete neutralizirati ili savladati protivnika bez da mu nanosite štetu. Borba je odupiranje i samo stvara više konflikta koji troše energiju i u konačnici nema rezultata. U poslu i životu općenito, pokušaj da druge napravite ludim ili upustite se u borbu je podlo i kontra-produktivno.


7. Prepustite se tijeku energije. To ne znači biti pasivan, nego baš suprotno. Prepuštanje tijeku energije dolazi iz potpune svjesnosti i razumijevanja kako realnost doista funkcionira. Zapamtite da su svemir i priroda naši najbolji učitelji. Primjerice, energija potoka prolazi kroz šumu glatko stvorivši svoj put oko stijena i mnoštvo prirodnih prepreka. Kad ste smireni i u ravnoteži bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite, tada vaša prirodna energija može teći nesmetano. Ali ako se opirete stresu i ljutnji, tada će se vaša energija raspšiti što će dovesti do loših rezultata za sve prisutne.

I zapamtite, nema razloga da se osjećate prestrašeno. Jedina osoba koja vas može izbaciti iz ravnoteže ste vi sami.

229 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page