top of page

Darujte druge iskrenim feedbackom

Updated: Mar 10, 2019


Komunikacija zahtjeva hrabrost osobito kada je u pitanju davanje savjeta i feedbacka. Uz najbolje namjere, predajemo se nepredvidljivom ishodu - hoće li naše riječi procvjetati u umu druge osobe ili odbaciti i susresti s ljutnjom ili sramom. U nekim ulogama, primjerice u ulozi roditelja, učitelja ili rukovoditelja, feedback je nešto što ne možemo pomesti pod tepih. Naša je odgovornost ukazati na važna ponašanja koja zahtijevaju pozornost djeteta, roditelja ili zaposlenika. I svaki se puta pitamo: 'je li shvatio/la ono što sam mislila?', jer u konačnici ne broji se ono što je izašlo iz naših usta, već ono što je ušlo u tuđe uši.


Srećom, postoje načini kojima možemo češće doći do međusobnog razumijevanja. Prije svega trebamo shvatiti da je komunikacija međusobno subjektivna. To je razmjena između dva uma, dvije svjesnosti, dvije životne priče - između dvije različite mape svijeta. I zato ne možemo očekivati da će druga strana doživjeti ono što kažemo na jednak način kao mi, jer se naša iskustva i doživljaji u istim okolnostima razlikuju.


Pa kako ćemo biti sigurni da su naše riječi uvjerljive i snažne? Kako ćemo se pobrinuti da ono što kažemo stvori drugima priliku za promjenu? Moje iskustvo kao trenera i coacha pokazalo mi je da postoje dvije bitne koje trebamo imati na umu kad dajemo feedback: pokazati da nam je stalo i potaknuti osobu na promišljanje i akciju.


Možda je lakše pokazati da nam je stalo kada je s druge strane naše dijete, prijatelj ili partner za kojeg smo emocionalno vezani. No, u profesionalnim okruženjima i drugim ulogama u životu, gdje često postoji potreba prvo provjeriti osjećaje, trebamo razmišljati o drugim načinima kako pokazati da nam je stalo. Evo nekoliko načina:


o Pitajte za dopuštenje

Prije nego započnete sa svojim feedbackom ili savjetom, pokažite poštovanje na način da pitate osobu želi li i je li spremna ga čuti. Jednostavna rečenica poput "primijetila sam nešto i htjela bih ti to reći jer osjećam bi ti to moglo pomoći", može otvoriti vrata da osoba otvoreno čuje ono što želimo reći.


o Slušajte potpunom pozornošću

Zvuči jednostavno, no ovo je nešto s čim se većina nas bori, i to ne samo strpljenjem da ne upadnemo u riječ već i u vlastitim mislima. Čak i ako ne prekinemo druge usred rečenice, često smo zauzeti osmišljavanjem u glavi što ćemo odgovoriti za vrijeme dok osoba govori. Slušanje sa znatiželjom i potpunim fokusom na drugu osobu što znači bez misli, daje drugoj osobi osjećaj da nam je stalo do njenog mišljenja i ideja.


o Pazite na svoj govor tijela

Više od polovice komunikacije čini položaj tijela, gestikulacije i izrazi lica. Kada to nije usklađeno s našim riječima i / ili našim glasom, druga strana doživjet će nas kao neautentične. Pazite na svoj govor tijela dok pričate i slušate - otvorene ruke, tijelo okrenuto prema osobi, opušteno lice, kontakt očima itd. pokazuje da smo usmjereni na drugu osobu.

A kako potaknuti osobu na akciju?


Obzirom da smo socijalna bića, većina radije daje komplimente nego izaziva druge. Žene se obično više bore s time obzirom da se društveno očekuje da bude lijepe i pristojne. Međutim, važno je shvatiti da je kritika, kao i pohvala, dar kada se nudi u pravo vrijeme, na pravi način i iz pravih razloga. Evo nekoliko ključnih načina kako ponuditi kritiku:


o Kreirajte feedback koji nije na osobnoj razini

Osobne povratne informacije na primjer 'Ja nisam očekivao/la od vas…' sadrži moralnu prosudbu i može izazvati sram ili ljutnju druge osobe. No, kada se usredotočimo na akciju, na primjer 'Bilo bi mi korisnije da si napravio/la…', to pruža drugoj osobi akcijski korak koji može poduzeti ubuduće kako bi poboljšala nešto ili učinila bolje. To vodi razvoju umjesto otporu.


o Osnažite osobu

Ljudi imaju najbolje namjere, no ponekad zahtijevaju mali smjer ili hrabrost za ono što trebaju učiniti. Kad ih izazovite s onim što bi trebali unaprijediti, olakšajte na način da ukažete na situacije i vremena kada su to 'ispravno' napravili. Primjerice, možete reći tipa 'bilo bi bolje da ubuduće napraviš plan barem 10 dana ranije kao što si to odlično napravio/la prije mjesec dana za xy event…'. To pomaže osobi da pretvori ishode u konkretne akcije i osnažuje ju da to može napraviti, jer je već barem jednom uspjela.


o Držite ju odgovornom

Svi trebamo preuzeti odgovornost kada pokušavamo napraviti promjenu ili nešto drugo. Nakon što se uvjerimo da osoba zna što i kako treba učiniti, dogovorite se za vrijeme kada će to isporučiti - i napravite kontrolu učinjenog. Ako je osoba napravila kako je dogovoreno, pokažite svoje zadovoljstvo ili zahvalnost. Ako nije, potrudite se shvatiti razlog i što će osigurati djelovanje u budućnosti.


Kada komuniciramo s empatijom i poticanjem, osim što se povezujemo s drugom osobom, mi joj pomažemo da izgradi osjećaj samopouzdanja. I to može biti najveći dar iskrene komunikacije.


Kako postati vješti u davanju feedbacka, možete naučiti na edukaciji NLP Communication. Pridružite nam se!

81 views0 comments
bottom of page