top of page

Fascinantno srce

Updated: May 10, 2018


Srce je organ koji je u zadnje vrijeme predmet intenzivnog medicinskog promatranja i konvencionalno-energetskih medicinskih istraživanja koja pokazuju da je srce uistinu jedan prekrasan energetski centar našeg bića. Za zapadno-konvencionalne biologe, srce je samo ili uglavnom pumpa. No, za drevne kineze kao i pjesnike i pisce, srce je „kraljica tijela“.


Mnogi znanstvenici danas otkrivaju da su drevni narodi znali točno o čemu su govorili kad je srce u pitanju. Srce nije samo pumpa, to je naš „drugi mozak“. Istraživanja pokazuju da srce zna i osjeća. Čini se da procesuira emocije, šifrira memorije, usmjerava različite aspekte mozga te ispada da je sjedište naše intuicije o budućnosti.


Neka od vrlo vrijednih istraživanja o srcu provedenih na HeartMath institutu iz Kalifornije govore nam o dva najzanimljivija aspekata istraživanja srca: 1. koherentno srce i njegov utjecaj na zdravlje te 2. intuitivno, osjećajno srce koje zauvijek može promijeniti našu percepciju srca te njegove uloge na tijelo i ​​život.


Koherentno srce


HeartMath znanstvenici, kao i znanstvenici u drugim institucijama, otkrili su da funkcija srca, osim svoje redovne funkcije kao pumpe, potiče dobro zdravlje. Na primjer, otkrili su da je varijabilnost srčanog ritma među najboljim pokazateljima ukupnog blagostanja. Varijabilnost srčanog ritma odnosi se na mjeru koliko se otkucaji srca razlikuju iz trenutka u trenutak. Ako gledamo otkucaje srca kao valove s mnogim vrhovima i dolinama (na donjoj slici), visoka varijabilnost srčanog ritma prikazati će se kao val s puno vertikalog kretanja, s visokim vrhovima i dubokim dolinama, što ukazuje na zdravo srce koje koordinira komunikaciju glavnih organa i tjelesnog sustava. Obratno, valovi s niskim vrhovima i plitkim dolinama, ukazuju na slabije zdravstveno stanje te možda čak i ozbiljnije zdravstvene probleme.


Varijabilnost srčanog ritma je stvaran pokazatelj ukupnog zdravlja, jer je srce procesor za signale živčanog sustava, a sve što se događa u tijelu utječe ili ovisi o autonomnom živčanom sustavu. Naš živčani sustav ima dva primarna dijela - simpatički živčani sustav koji služi kao sustav upozoravanja ili brzih reakcija u situacijama preživljavanja te je angažiran za vrijeme intenzivne fizičke aktivnosti ili neprekidne mentalne koncentracije. Parasimpatički sustav, za razliku od simpatičkog, angažiran je kad smo opušteni. On nas štiti od stresa i pretjerane aktivnosti i to je primarni aspekt našeg živčanog sustava koji je aktivan kada spavamo.


Srce reagira na naše misli, namjere, razinu koncentracije i stanje svijesti. Mi možemo utjecati na naše srce prema stanju veće koherentnosti, gdje je srce uravnoteženo u primanju signala iz obje putanje živčanog sustava, gdje valni oblik postaje pravilan s visokom varijabilnosti srčanog ritma. Dakle, kada je srce koherentno tada, osim što su valovi visokih vrhova i dubokih dolina, ti valovi su pravilni i finijeg oblika. To stanje koherentnosti dokazano značajno utječe na zdravlje - što je komunikacija između glavnih organa i fiziološkog sustava brža i preciznija, smanjuju se sve vrste stresa i jača imunološki sustav.


Velika vijest je ta da osim što možemo postati svjesni stanja koherencije svog srca, također možemo trenirati svoje srce da bude više u koherentnom stanju. Postoji mnogo načina za povećanje koherentnosti srca, a time i poboljšanje zdravlja. Najčešće korišteni načini su meditacije i tehnike opuštanja. Korištenjem tih tehnika, u samo nekoliko sekundi možemo utjecati na koherentnost srca, unapređujući komunikaciju između svih tjelesnih sustava. S vremenom možemo utrenirati svoje srce da bude konherentno većinu vremena.


Međutim, ne mora to stalno biti vođena meditacija kako bismo poboljšali svoje zdravlje. Razvijajući osjećaj zahvalnosti, možemo pomaknuti svoje srce u stanje veće koherentnosti u nekoliko minuta, izazivajući sve zdravstvene prednosti koje idu s time. Donja slika prikazuje valni oblik srca kada osoba kroz središte srca namjerno stvara osjećaj frustracije ili ljutnje (crveni valovi) i kada se ta ista osoba pomakne u osjećaj zahvalnosti (plavi valovi). Promjena se događa u samo nekoliko minuta i ona je dramatična! Upravo nam ova slika govori sve o prednostima fokusiranja na pozitivne osjećaje i praksu svakodnevne meditacije.75 views0 comments
bottom of page