top of page

Kako do uspjeha?


Zbog čega najčešće ne ostvarujemo svoje ciljeve? Zbog čega nekada tako brzo odustajemo?


Ključ za postizanje naših ciljeva leži u malim koracima koje činimo svaki dan. Koliko koraka ćemo trebati poduzeti, to ovisi koliko velik je naš cilj. Međutim, problem je u tome što su ponekad naši snovi i ciljevi toliko veliki da samo pri pomisli što sve trebamo napraviti da bi ih postigli „padne nam mrak na oči“ i mi u tom trenutku odustajemo.


Većina ljudi ne uspije postići svoje ciljeve ne zato što je život nepravedan već zato što nisu poduzeli potrebne korake kako bi postigli svoje ciljeve i to najčešće zato što nisu poduzeli niti prvi korak. Razlika između onih koji su uspješni i onih koji nisu, nije sreća nego predanost. Naravno, za neke ljude su neke stvari lakše nego za druge, možda imaju za to više znanja, vještine, novaca, vremena i drugih resursa, no to ne treba biti izgovor za odustajanje već motivacija za razvoj i napredak, korak po korak.


Svaki cilj u biti funkcionira na isti način. Nekad ćemo imati više ciljeva, neki će biti manji, neki zahtjevniji, ali svi oni su mogući. Najbolje što možemo učiniti kako bismo postigli svoje ciljeve je podijeliti svoje ciljeve u male korake ili za one veće u ostvarljivije, manje ciljeve. Te male ciljeve je lakše postići što će nam dati poticaj da možemo uspjeti, a kad to učinimo bit ćemo korak bliže svom najvećem cilju. Također, na putu do cilja ponekad ćemo morati i ponoviti neke od koraka ako neki od njih nije prošao baš najbolje od prve.


Uzmimo za primjer da želite smršaviti i da je vaš cilj imati XY kila što je recimo 8 kg manje nego što imate sada. Taj cilj možete podijeliti u male korake ili čak manje ciljeve. Na primjer, možete početi tako što će vaš manji cilj biti izgubiti 1 kg u idućih tjedan dana. To je cilj kojeg je lakše postići, a spriječiti će da vas preplavi ideja da morate smršavjeti čak 8 kg. Kad imate manji cilj tada definirajte sve korake koje trebate poduzeti da biste ga postigli i korak po korak doći ćete do tog cilja. Kao rezultat manjeg cilja biti ćete korak bliže svom glavnom cilju. I onda nastavite korak po korak postižući te male ciljeve sve dok napokon ne postignete željeni glavni cilj.


Ono što će se dogoditi kada postignemo jedan od tih malih ciljeva je da ćemo se osjećati dobro, jer naš mozak neće raditi razliku između jednog ili drugog cilja, već će svaka „pobjeda“, bez obzira koliko ona bila mala ili velika, preplaviti naš um i tijelo pozitivnim emocijama zbog čega ćemo se osjećati bolje, stvarajući u našem umu uvjerenje da možemo uspjeti. A kada vjerujemo da smo sposobni postići sve što želimo, onda nas ništa ne može spriječiti u tome.


Ti mali koraci će nas dovesti do uspjeha!


Stoga postavite si sljedeća pitanja:

  • Koji je vaš najveći, glavni cilj?

  • Jeste li već učinili prvi korak? Ako niste, koji je prvi korak koji trebate poduzeti?

  • Koje sve korake trebate poduzeti kako biste postigli svoj cilj?

  • Ako je vaš cilj dovoljno velik, možete li podijeliti svoj cilj na manje i ostvarivije ciljeve?

  • Koje korake trebate poduzeti kako biste postigli taj novi, manji cilj?

  • Što ćete učiniti sljedeće kako biste bili korak bliže svom cilju?

Pozivam vas da uzmete papir i olovku i napišete svoj cilj te nakon toga manje ciljeve i/ili korake koje ćete trebati poduzeti da biste postigli taj cilj. Usredotočite se na prvi korak, poduzmite akciju, a zatim nastavite sa sljedećim i korak po korak postići ćete svoj cilj 😊

84 views0 comments
bottom of page