top of page

Koja su vaša ograničavajuća uvjerenja?

Updated: Oct 9, 2018


Koliko često vam je prošla kroz glavu misao primjerice 'Opet ništa koristi od mene', 'Baš sam jadan/na', 'Opet nemam sreće', 'Uvijek napravim krivo', 'Nitko me ne razumije', 'Nikada ne dobijem što želim', 'Ne mogu to promijeniti', 'Za pošten život treba puno novaca', 'Drugi su jednostavno bolji od mene', 'On/ona me ne voli' itd. Takve misli često upućuju na postojanje uvjerenja i to onih vjerovanja o nama samima koja postavljaju ograničenja na naše stvarne sposobnosti.


Općenito, uvjerenja su jednostavno 'naše ideje' što je stvarno a što nije. U životu su nam ona potrebna kako bi donijeli odluke što ćemo učiniti ili nećemo učiniti, što ćemo reći, kako ćemo se ponašati u određenoj situaciji. Pa, ukoliko želimo da naše akcije imaju uspješne ishode, trebamo uvjerenja koja nam pomažu i koja nas osnažuju, jer u protivnom naći ćemo se na 'skliskom terenu'.


U coachingu, u radu s klijentima često se susrećem s uvjerenjima: 'Nisam dovoljno dobar/dobra', 'Teško je biti uspješan/a', 'Ne mogu si to priuštiti', 'Ne zaslužujem ljubav', 'Nemam mogućnosti ni vremena'. Obzirom da su oni nesvjesni obrasci nastali u ranijoj dobi pod utjecajem obitelji i okruženja u kojemu smo odrastali, za nas su oni istina i postoji pozitivna namjera zbog koje teško rušimo te dobro sazidane tvrđave. Iz tog razloga, za njihovu promjenu većina klijenata treba puno podrške i pristup iz različitih kutova pa u coachingu posvećujem puno pažnje njihovom preispitivanju i preuokviravanju kako bi se pronašli novi načini sagledavanja problema i onoga što je sada stvarno, koliko daleko su došli, što su naučili i što je najvažnije, što mogu poduzeti kako bi nadvladali uvjerenja koja činjenično ne stoje, mijenjajući svoje obrasce razmišljanja trajno.


Kao coach, moja je uloga potaknuti i pomoći klijentu na putu do mjesta gdje može postići svoj puni potencijal. Ima puno tehnika za uklanjanje ograničavajućih uvjerenja, a neke od njih se uče i u NLP-u. Ukoliko se odlučite pohađati NLP edukacije, naučiti ćete o submodalitetima i kako radom s njima na jednostavan način pomoći sebi i/ili klijentu promijeniti uvjerenja. Možete im pomoći da promijene način na koji ih doživljavaju i na taj način oni će se osjećati više pozitivno u vezi svoje budućnosti. Njihov unutarnji dijalog će biti usmjeren na ohrabrenje i samopouzdanje umjesto na stvaranje osjećaja straha i tjeskobe.


Pa što su submodaliteti?


Na NLP praktičarskom treningu naučiti ćete da su submodaliteti fine razlike u našem percipiranju koje se ponekad nazivaju podskupine modaliteta. Glavni modaliteti su vizualni, auditivni, kinestetički, olfaktivni i gustativni i čine sustav reprezentacije koji je individualan, a koji naše iskustvo kodira u obliku slika, zvukova i osjećaja i time mu daje značenje.


Submodaliteti daju strukturu našim iskustvima i predstavljaju 'građevne blokove' reprezentacijskih sustava pomoću kojih kodiramo, slažemo redoslijed i dajemo smisao svim iskustvima koja imamo, pa čak i onima koje upravo sada imate dok ovo čitate.


Jedan me klijent nedavno pitao odlično pitanje, kako znam u što vjerujem i u što ne vjerujem?! Naš um ima moć programirati dvije različite kategorije vjerovanja s različitim submodalitetima. Mi stvaramo naše razumijevanje i značenje odabirom različitih submodaliteta kako bi kodirali naše iskustvo i to se događa nesvjesno. Na primjer, za hranu koju volimo imamo kodiranu sliku koja je svijetla, oštra i jarkih boja dok za hranu koju inače ne volimo imamo sliku koja je tamna, mutna i pastelnih boje.

Sposobnost mijenjanja submodaliteta je vrlo učinkovit i moćan način mijenjanja načina na koji možemo iskusiti život. Zamislite da imate život kakav želite i da ne morate čekati da se vaše želje ostvare, jer imate tu moć da se to dogodi, mijenjajući svoja uvjerenja tako da vas više ne ograničavaju već osnažuju. Ponekad samo s tim finim razlikama koje napravimo, jasnije i kreativnije možemo dizajnirati tu poželjnu budućnost.


Steknite i vi tu sposobnost mijenjanja submodaliteta. Pridružite nam se na NLP praktičarskom treningu.

703 views0 comments
bottom of page