top of page

Moć riječi NE

Updated: May 10, 2018


Da li ikada pristajete na nešto čak i kada znate da to ne želite? Imate li poteškoća prekinuti odnos, posao ili živite realnost za koju znate da nije pravo rješenje za vas? Da li vam reći NE i postavljanje granica uzrokuje brigu ili anksioznost? Jedna od najvrednijih lekcija koju sam naučila u svom životu i u svom radu s korisnicima je da ponekad morate reći NE kako bi rekli DA nečemu više konstruktivnijem u svom životu.


Prije nego što nastavite čitati, napravite pauzu na trenutak i pomislite na jednu stvar za koju znate da trebate reći NE. Sada, s tim u mislima, recite naglas veliko NE! Nemojte tiho promrmljati, izrecite to glasno, čak i ako niste kod kuće i niste sami i morate otići u drugu prostoriju! Kakav je osjećaj kada ste to učinili?


Za mnoge ta jednostavna riječ od dva slova donosi puno nelagode, neugodnosti i tjeskobe. Kao djeca, vjerojatno smo čuli to NE toliko često da ga kao odrasli doživljavamo kao lošu, uvredljivu riječ. Također, mnogi od nas su odrasli u obiteljima gdje njihove potrebe i osjećaji nisu bili cijenjeni i gdje su ih naučili da tuđe želje treba stavljati ispred vlastitih. Po svojoj prirodi, želimo biti prihvaćeni i možda ne volimo razočarati druge, jer znamo kako je to loš osjećaj.


No, stvar je u sljedećem, reći DA da kada naša intuicija vrišti NE zapravo donosi daleko više zla nego dobra. Ne samo da će nas to koštati vremena i narušiti naše samopoštovanje, već će to također ograničiti našu osobnu moć. Štoviše, ugađanje drugima u biti šteti samom odnosu budući da je motiv ugađanja zapravo sebičan i nije autentičan za obje strane. Ništa od toga nije dobro!


U konačnici, ako želimo živjeti autentičan život, trebamo činiti ono što je za naše najviše dobro, čak i ako to znači reći NE i razočarati druge. Svaki puta kada kažemo DA za nešto što nemamo 100% osjećaj, znači reći NE nekoj mogućnosti i propustiti je. Dakle, za svaki NE koji kažemo, otvara se prostor za nešto bolje.


Sljedeći puta kada vas netko pita da učinite nešto, zastanite i budite na čistu što je za vaše najviše dobro. Također, možete se zapitati: Kako bih odgovorio/la ako znam da on/ona neće negativno reagirati? Ako ste shvatili da je reći NE za vaše najviše dobro, onda je to odgovor koji trebate dati. Ako se osjećate tjeskobno ili zabrinuto u vezi toga, duboko udahnite i podsjetite se da je to sasvim normalno da se osjećate nelagodno kada činite nešto novo.

Što više vjerujete svojoj intuiciji kada reći NE, to ćete lakše to činiti. Npr. ako vas netko pita da pričuvate njegovog psa na tjedan dana, a vama to ne odgovara, možete reći: Razumijem vašu situaciju, no žao mi je što ću vas razočarati, zauzeta sam s nekoliko projekata i neću se stići brinuti za vašeg psa. Dakle, nema potrebe pretjerano objašnjavati ili se braniti. Dovoljno je reći istinu i pokazati suosjećanje. Obzirom da ne možete upravljati emocijama drugih, ono što zasigurno možete je upravljati svojim odabirom kako ćete odgovoriti.

I zapamtite, reći NE omogućuje nam reći DA nečem boljem!

55 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page