top of page

Naša prošlost ne mora biti naša budućnost

Neke navike i događaji ponavljaju se u različitim odnosima i kroz u različitim razdobljima našeg života. Ponekad su određeni ponavljajući obrasci za nas stalno bili destruktivni, no dobro su nam služili u djetinjstvu i njihova korisnost je u odrasloj dobi neadekvatna. Primjerice, možda smo u djetinjstvu naučili ne izražavati nezadovoljstvo s nečim jer bi tada izazvali ljutitu reakciju roditelja i to ne izražavanje nas je štitilo od njihove reakcije, međutim u odrasloj dobi zbog te navike ne izražavanja kad smo nezadovoljni, naravno na konstruktivan način, možda se teško izborimo za sebe ili nas drugi pogrešno shvate i imamo konflikte u odnosima.


Upravljanje emocijama omogućuje nam da se odmaknemo od obrazaca koji nam više ne služe prema nekim novim koji nam omogućuju razvoj i drugačije rezultate. Bitno je je promisliti zašto držimo stare navike i zašto se više ne uklapaju u naše živote. Ignoriranje ili izravno odguravanje problemskih ponašanja najčešće ne funkcionira. Umjesto toga, trebamo odvojiti vrijeme kako bi ih osvijestili i procesuirali s nekom adekvatnom tehnikom, primjerice sa '6-step reframing' ili 'visual swish' iz NLP-a.


Recimo da često reagirajte oštro kad vaš suprug/a ili partner/ica zatraže da operete suđe odmah nakon jela. Zapitajte se:

  • Zašto je taj specifičan zahtjev tako neugodan za vas?

  • Osjećate li da vas se uzima 'zdravo za gotovo' u tom odnosu ili ste na iste ili slične zahtjeve reagirali jednako i u ranijim odnosima?

  • Na koji način bi mogli drugačije emocionalno reagirati?

  • Što bi se dogodilo kad bi drugačije reagirali? Kako bi sebe doživjeli?

  • Možete li zamoliti svog partnera/icu da drugačije izrazi zahtjev ili, ako je to prikladno, da vam pomogne ili preuzme taj zadatak?

Svi ulazimo u sadašnjost obilježenu prošlim iskustvima, traumama i problemima, ali promatranje svijeta kroz objektiv naše osobne prošlosti može nas spriječiti da točno vidimo situaciju. Obratimo li pažnju na obrasce ponašanja koje ponavljamo bez razmišljanja o njima, možemo primijetiti da su oni znak da ne reagiramo na ono što se sada događa, već na situacije koje su nas oblikovale u prošlosti.


Naša budućnost nije ograničena našim prošlim odnosima i obrascima. Posjedujemo svoju priču, no ona ne posjeduje nas. Možemo odabrati i napisati novu priču. Stoga, odlučite biti znatiželjni i otvoreni, a ne čvrsto povezani s načinom na koji ste uvijek radili stvari. Kada vam nešto smeta, budite dovoljno znatiželjni da se pitate zašto i što se stvarno događa te kako to možete promijeniti.


Želite li naučiti korisne alate za promjenu navika i podsvjesnih obrazaca? NLP pruža niz učinkovitih alata i mnogima je promijenio život. Upišite i vi → NLP Practitioner

99 views0 comments
bottom of page