top of page

Opet te misli!

Updated: Mar 19, 2021


Kako se nositi s mislima

Da li vam se ikad pojave misli u glavi, a ne znate od kuda, zašto su se uopće pojavile?


Pozdravite automatske misli! Svi ih imamo i svi se na neki način stalno nosimo s njima. One nam pomažu tijekom dana u zadacima koje radimo automatski, u zadacima u kojima ne treba previše razmišljati. I to je ok kada su korisne. Međutim, postoji vrijeme kad mogu postati beskorisne ili čak štetne, a njih nazivamo automatskim negativnim mislima.


Automatske negativne misli su tihe i potajne. Mogu nam se prikrasti čak i tijekom najprizemnijih scenarija u našem životu. I često, nesvjesno, slušamo te misli i utječu na to kako doživljavamo sebe i koje radnje poduzimamo. Na primjer, možda nam kažu „baš si nespretna“, „nikakve koristi od tebe danas“, „ma nećeš uspjeti, nikada nisi“, „tko si ti da zaslužuješ priznanje“ itd.


Kako si možemo pomoći?

1. Prvo važno ih je primijetiti, to je prvi zadatak - da se naučite “uhvatiti” ih kad se pojave. Primijetite kada ste kritični prema sebi ili se obeshrabrujete.

2. Zatim, provjerite stvarnost svojih misli. Jesu li na bilo koji način korisne?

3. Sljedeće je preoblikovanje misli u onu koja je korisnija.


Evo nekoliko primjera kako bi moglo izgledati preoblikovanje:

🔸 Osjećam se beskorisno, nisam ništa postiga/la. 👉 Postigao/la sam dovoljno da dođem do ovoga gdje sam danas.

🔸 Kako sam glup/a da nisam shvatio/la da je ovo loša ideja. 👉 Budućnost ne mogu predvidjeti i ovo je prilika da naučim iz ovoga.

🔸 Nikada neću ostvariti svoje ciljeve. 👉 Prilagoditi ću svom tempu i poduzeti manje korake za postizanje svojih ciljeva.

🔸 Bojim se što će drugi misliti o meni. 👉 Drugi ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i ono ne utječe na to tko sam.

🔸 Nitko ne prolazi kroz ono što ja prolazim. 👉 Svatko, uključujući i mene, ima svoje borbe i one su sastavni dio putovanja kroz život.

🔸 Ispasti ću totalni idiot, znam da ću podbaciti. 👉 Ne mogu znati hoću li uspjeti ako ne probam.

🔸 Nemam dovoljno samopouzdanja pitati ono što želim. 👉 Čak i ako se čini vrlo zahtjevnim, mogu barem pitati.


Preoblikovanje služi da svojim mislima damo drugo značenje, jer u svakoj situaciji uvijek postoji više kuteva gledanja, a na nama je da izaberemo iz kojeg ćemo razmišljati i djelovati. Stoga, bolje je birati kuteve koji su korisni :)

47 views0 comments
bottom of page