top of page

Zašto je Mindfulness toliko moćan

Većina nas nije odrasla s mindfulness praksom kao sastavim dijelom našeg doma, škole i društvenog života, kao sastavnim djelom odrastanja i načina života. Možda smo bili učeni kako razvijati određene vještine koje su povezane s mindfulness-om kao što su suosjećanje i strpljenje, no temeljna praksa svjesnog usmjeravanja pozornosti u našim iskustvima, vjerojatno je bila neka sporedna misao.


Danas kao odrasli, mnogi od nas počinju postavljati pitanja poput „Što je uopće mindfulness?“ i „Može li nam mindfulness promijeniti život?“ Dok otkopavamo drevnu mudrost ovog pristupa životu, počinjemo otkrivati da je mindfulness super-moćan, da ima sposobnost transformiranja naših života na bolje.Ako se pitate kako ili zašto je mindfulness toliko moćan, prvo što je vrijedno spomenuti da se pokazalo da mindfulness mijenja razne stvari unutar tijela, od premrežavanja naših neuronskih veza do promjena u izlučivanja hormona. Zahvaljujući znanosti, danas pouzdano znamo da određene pomake u fiziološkoj funkciji možemo zahvaliti mindfulness praksi. I to razumijevanje suprotno je onome što je većina nas odgajana da vjerujemo - da bismo bili snažni i promijenili svoj život na bolje, trebamo puno raditi ili ostvariti nešto što još nemamo. Međutim, mindfulness praksom počinjemo shvaćati da naša snaga proizlazi iznutra. I kad smo u stanju zaustaviti se, slušati i svjesno obraćati pažnju, onda smo sposobni otključati te uspavane moći koje su čitavo vrijeme u nama.


Mindfulness premrežava mozak

Moć mindfulnessa očitava se u sve većem razumijevanju neuroplastičnosti. Znanstvene studije vezane za mindfulness i neuroplastičnost pokazale su da mindfulness praksa može pomoći doslovno u premrežavanju mozga. Kada prakticiramo mindfulness i s njim povezane vrline poput zahvalnosti i suosjećanja, svaki puta potvrđujemo i time utvrđujemo te mentalne puteve u našim neuronskim vezama. S vremenom, to nam pomaže da te vrline dublje utjelovimo u svakodnevnom životu.


Mindfulness nas uči konstruktivno reagirati

Kad smo manje svjesni tj. kad smo više na auto-pilotu, skloni smo automatski nesvjesno reagirati na vanjske podražaje kao što je žaliti se na kišni dan ili naljutiti se na nepristojan komentar nekoga na poslu. Kroz mindfulness praksu postajemo svjesniji svojih emocija, svojih uobičajenih reakcija, svojih uvjerenja i misaonih obrazaca, a upravo ta svjesnost omogućuje nam da biramo kako želimo reagirati na životna zbivanja.


Mindfulness nas povezuje s našim unutarnjim mirom

Kad se prakticira kontinuirano i predano, mindfulness nam može otvoriti oči i spojiti nas s unutarnjim mirom koji živi ispod valova misli i emocija. Omogućuje nam da utonemo ispod ili se uzdignemo iznad struja misli našeg uma kako bismo dobili novu perspektivu koja nam otključava unutarnji mir koji je bio cijelo vrijeme s nama. Često nas misli i emocije preuzmu, a prakticiranjem mindfulnessa jednostavno počinjemo shvaćati i prihvaćati koliko su misli i emocije prolazne.


Mindfulness smiruje pretjerano razmišljanje

Iako cilj mindfulnessa nije manipulirati ili na silu promijeniti naše iskustvo, kroz njegovo prakticiranje otkrivamo potrebne alate za smirivanje iscrpljujućeg razmišljanja, za balansiranje te bujice misli u našem umu sa suosjećanjem i hrabrošću. Drugim riječima, mindfulness praksa olakšava nam da se odvojimo od užurbanosti uma i prilagodimo unutarnjoj tišini. Od velike koristi u tom pogledu, posebno mogu biti mindfulness vježbe usmjerene na smanjenje anksioznosti i stresa.


Mindfulness nam može pomoći u iscjeljivanju i ozdravljenju

Redovno prakticiranje mindfulnessa može nam pomoći da ozdravimo otkrivši nam dijelove sebe koji trebaju ljubav, nježnost i brigu. Za mnoge to može biti pomalo zastrašujući proces, jer ćemo prije ili kasnije doći u kontakt s ograničavajućim uvjerenjima i pričama koje na nas predugo negativno utječu. Upravo zbog toga, posebnu pažnju treba usmjeriti tamo gdje su prisutne prošle traume. Praksa bazirana na suosjećanju može nam pomoći da lakše procesuiramo takva iskustva, uzemljujući nas u ljubavi prema sebi i strpljenju dok produbljujemo samosvijest.


Mindfulness nam nikada nitko ne može oduzeti

I na kraju, mindfulness možemo posjedovati i nositi i kroz dobra i loša vremena. Ono nije uvjetovano vanjskim okolnostima i nitko nam to ne može oduzeti. Moć mindfulnessa je uvijek spremna bez obzira s čime se suočavamo. Sve što mindfulness zahtijeva je naša otvorenost, naša pažnja i naša spremnost za prilagođavanje trenutku kako se odvija.


Želite li iskusiti moć mindfulnessa, prakticirajte ga zajedno s nama kroz naš intenzivan Mindfulness Intensive trening program.

171 views0 comments
bottom of page