top of page

Efekt leptira - ciklus osobne promjene


„Divimo se ljepoti leptira, ali rijetko priznajemo sve promjene kroz koje je prošao da bi postigao tu ljepotu.“ (Maya Angelou)


Ima nešto u leptirima što nas inspirira. Pri pogledu na njihovu ljepotu i gracioznost dok lagano lepršaju, većina nas osjeća očaravajuće poštovanje prema tim nježnim i pomalo nestvarnim bićima koji se kreću kroz prostrane krajolike kao da plešu u zraku. I osim što očaravaju naša srca i maštu, leptir je postao jedan od simbola za najdublje i trajne promjene i osobnu transformaciju.


Njegovo putovanje i metamorfoza od skromne gusjenice do krilate ljepote s darom letenja, nosi snažno značenje koje govori o našoj vlastitoj sposobnosti kretanja kroz različite životne cikluse, odražavajući putovanje promjene, obnove, rasta i preporoda.


Kao metafora za duboku promjenu u našim životnim ciklusima, krećući se iz jednog stanja ili načina života u drugo, leptirov put kretanja nosi važnu poruku za nas da potražimo i pronađemo našu pravu bit, bez obzira koliko smo se možda trenutačno udaljili od našeg pravog ja. To je nadahnjujuća poruka koja nas uči da rast i transformacija ne moraju biti traumatični ili bolni, već oslobađajući i radosni te prirodni dio neprekidnog odvijanja života.


Mislim da smo svi čuli izreku "jedino je promjena stalna". Upravo prihvaćanje promjena, bilo da je promjena izvan nas ili dio našeg unutarnjeg svijeta, jedan je od ključeva naše pozitivne osobne evolucije. Ponekad je promjena koju doživljavamo ciljana, dolazi postupno i pojavljuje se u pravo vrijeme. A ponekad nije i doživimo je iznenadnom i usmjerenom protiv nas. Međutim, sve promjene mogu biti snažna sila za naš rast i transformaciju. Obzirom da će se promjene događati, važno je ne bojati ih se ili boriti i gubiti bitke protiv njih, već gledati na to kao sredstvo koje nas osposobljava da se oslobodimo nečeg starog i ustupimo mjesta novom, prirodnom ciklusu u našem životnom iskustvu.


Svaki ciklus ima kraj i u nekom trenutku će završiti te započeti novi ciklus. Hoćemo li steći jasnoću o tome što određena promjena doista predstavlja u našim životima, ovisi o tome kako se odnosimo prema tim promjenjivim ciklusima - pozitivno s inspiracijom i integritetom ili negativno s poteškoćama i borbom. To pak ovisi o našoj unutarnjoj povezanosti i stanju.


Često nismo sigurni što neka promjena znači i donosi. U našoj čahuri misli - strahovima, sumnjama, žaljenju i mnoštvu drugih emocija - može biti krajnje ograničavajuće. To nas drži krutima da se mijenjamo i rastemo. Čak i ako nam naša ograničavajuća uvjerenja više ne služe, ona nas drže zarobljenima na mjestu koje je nama sigurno i poznato, držimo se mjesta gdje se nalazimo umjesto da prihvaćamo promjene i dovršavamo cikluse. I kad se nađemo na tom mjestu između „ovo ne više“ i „ne još nešto drugo“, potrebna nam je najveća hrabrost da raširimo svoja krila i poletimo.


Zanimljivo je da u većim životnim ciklusima, ponekad se radi o malim, naizgled slučajnim postupcima ili trenucima koji se kasnije pokažu da su monumentalni - upravo oni koji zatvaraju neka osobna poglavlja i usmjeravaju nas u potpuno nove smjerove. U znanosti se to naziva "leptirov efekt", a to je koncept da mali događaj može imati velike, dalekosežne posljedice.


Ime potječe od meteorologa MIT-a Edwarda Lorenza, koji je postavio tezu da da bi masivna oluja u jednom dijelu svijeta zapravo mogla imati svoj uzrok u zamahu leptirovih krila na drugom kraju svijeta. U njegovom istraživačkom radu iz 1972. godine pod nazivom: "Predvidljivost: pokreće li zamah krila leptira u Brazilu tornado u Teksasu?", u kojem je Lorenz istraživao globalne vremenske pojave koristeći rani računalni program za simulaciju vremena, jednog dana je zabilježio male, naizgled beznačajne promjene u atmosferskim uvjetima koje su na najdramatičniji način transformirale njegovu dugoročnu globalnu prognozu.


Njegovo znanstveno otkriće više je filozofsko i pokazuje nam bezbrojne međusobne veze koje ne samo da oblikuju prirodu, već i svaki naš život. Ako zamah leptir može uzrokovati tornado, ili bi ga mogao spriječiti, slično tome ako napravimo i najmanju promjenu u našim životima ili ako poduzmemo akciju odnosno ako ju ne poduzmemo dok se krećemo kroz stalne životne cikluse, nećemo znati koliko ti naizgled beznačajni trenutci doprinose mijenjanju onoga što jesmo i oblikuju naše živote. To je ujedno još jedna duboka metafora za stalni efekt uzroka i posljedica koji se događa u životu, a koji se ponekad čini očiglednim kad pogledamo unazad u prošlost, no bude vrlo nejasan i neopipljiv u ključnom trenutku.


Znamo da u životu ništa nije apsolutno izvjesno. Jedino je sigurno da graciozan prelazak kroz životne cikluse zahtijeva hrabrost i povjerenje. Stoga, osnažite se. Imajte povjerenja u ono što jeste. Unatoč tome što je čahura zona komfora gusjenice, ona mora izići iz tog stanja, jer inače ne bismo imali lijepog leptira. Slično tome, trebamo izaći iz svoje zone komfora i pokušati nove stvari ako želimo krenuti naprijed.


Želite li se osnažiti i napraviti kvalitetnije promjene? Iskušajte wingwave® metodu koja svojim preciznim djelovanjem postiže veliki učinak u najkraćem mogućem roku baš kao što leptir zamahom krila može promijeniti klimu na drugom kraju svijeta. Saznajte više, kliknite ovdje.

487 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page