top of page

Moć riječi hvala


Reći hvala nije tako teško. No, riječi mogu izgubiti smisao ako su izgovorene samo kao naučene riječi bez iskrenosti ili bez iskazivanja zahvalnosti kroz sitne geste. Upravo jednostavne stvari koje činimo u znak zahvalnosti čine nas sretnima i mogu nam drastično promijeniti život. Evo nekoliko gesta iskazivanja zahvalnosti nekoj određenoj osobi ili općenito u životu:


Recite hvala. Kad netko učini nešto lijepo za vas, nevažno koliko malo to bilo, sjetite se reći istinski reći hvala. Ako ta osoba nije trenutačno kraj vas, nazovite je ili pošaljite poruku zahvale. I sami vjerojatno znate kako je lijepo dobiti par riječi zahvale za nešto što ste učinili. Ne trebate slati nekave posebne formalne zahvalnice, neka to bude primjerice kratak email u kojem se zahvaljujete za određenu stvar koju je osoba učinila za vas. To će vam oduzeti 1-2 minute.


Zagrlite nekoga…naravno ako je primjereno. Vrlo često živimo s voljenim osobama, a da im ne iskazujemo ljubav i zahvalnost. Nemojte zanemarivati taj važan segment odnosa. Dovoljan je samo zagrljaj, ali zagrljaj s kojim ne očekujete nešto zauzvrat.


Zahvalite na današnjem danu. Zahvala ne treba uvijek uključivati drugu stranu, možete zahvaliti životu kao takvom. Kad se probudite, pozdravite dan… budite zahvalni za život.


Učinite nekome uslugu. Učinite nešto lijepo za nekoga, bez očekivanja nečega zauzvrat… neku sitnicu. Počastite ga kavom, pomognite mu odraditi neki zadatak i slično. Razmislite što osoba voli ili treba… mala gesta govori više nego bilo koje riječi.


Poklonite nešto. To ne mora biti ništa skupo niti otmjeno, ali neka bude od srca. Možete i sami načiniti neki poklon, budite kreativni.


Recite osobi za što ste joj sve zahvalni. Na taj način ćete osobi dati do znanja što cijenite i što vam je važno.


Iznenadite osobu. Pripremite omiljeno jelo za večeru voljenoj osobi, napišite nešto lijepo što će vaše dijete pročitati kad otvori užinu u školi…


Zahvalite se negativnim stvarima u životu. Ovo je svakako najteže. Kad stvari krenu u krivom smjeru, kad nas drugi povrijede, kad nismo dobre volje, tada nismo raspoloženi reći hvala. No, u tim trenucima, to je najvažnije. Uvijek postoji dva način gledanja na istu stvar. Vrlo često kad nešto smatramo kao negativno – stresno, tužno, teško, štetno, nepovoljno, tu istu stvar možemo sagledati na pozitivniji način. Upravo je zahvala odličan način koji će nas podsjetiti kako postoji i pozitivna strana svega. Svaki problem možemo gledati i kao priliku za osobni rast i kreativnost.


I zapamtite, zahvalnost je navika koja privlači u naš život pozitivnost i uspjeh, jer zahvalnost:


… nas podsjeća na pozitivne stvari u životu. Sretni smo s ljudima kojima smo okruženi u životu, bilo da se radi o voljenim osobama ili nepoznatnim osobama koje smo sreli i koji su bili ljubazni prema nama.


… pretvara negativne stvari u pozitivne. Imate li problema na poslu? Budite zahvalni na izazovima i činjenici kako vam život nije dosadan. Budite zahvalni što možete naučiti iz tih izazova. Budite zahvalni što time postajete jača osoba.


… nas podsjeća na ono što nam je važno. Teško je žaliti se na neke sitnice kada ste zahvalni što ste živi i zdravi.


… usrećuje druge, a time i nas same. Jednostavno reći hvala nekome može učiniti veliku promjenu u životu te osobe. Ljudi vole biti cijenjeni na tome tko su i što rade. To ne košta ništa (ili vrlo malo ako primjerice zovete osobu telefonski), a nekoga će učiniti sretnim. I što je najvažnije, usrećiti nekog drugog znači usrećiti samog sebe.

1,164 views0 comments
bottom of page