top of page

Emocionalno doživljavanje slika


Koje misli i slike vam svakodnevno prolaze glavom? Koje snove sanjate?

Jeste li znali da su one poruke našeg nesvjesnog?


Svaka naša misao i emocija sadrži određenu simboličku sliku u našem nesvjesnom umu. Danas znamo i potvrđeno je da naša nesvjesna sanjarenja predstavljaju iznimno vrijednu priliku za psihološki i duhovni rast.


Katatimno-imaginativna metoda tj. pristup emocionalnog doživljavanja slika koja se bazira na vrlo istraženom principu funkcioniranja mozga, otkriva nam da zamisli i slike koje tijekom dana prolaze našom glavom odražavaju naše nesvjesne poruke i konflikte. Isti princip vrijedi i za prave snove. Sva ta dnevna sanjarenja i pravi snovi uglavnom ostaju na razini nesvjesnog uma i upravo upotrebom ove metode u coachingu, svjesno radimo na podsvjesnim slikama i dnevnim sanjarenjima povezanim s nekom određenom temom, u cilju dekodiranja simbolike tih slika kojima možemo promijeniti naš unutarnji stav i doživljaj.


Kao obučeni coach za ovu metodu, vodim proces u kojem klijentu pomažem da svjesno prizove dnevno sanjarenje povezano s nekom određenom temom i potom protumači slike koje pritom nastaju. U tom procesu klijent osvješćuje podsvjesne osjećaje i ima mogućnost mentalno promijeniti unutarnji stav koji mu omogućava bolje ophođenje s vlastitom osobnošću.


Ovim zanimljivim upoznavanjem sa našim podsvjesnim slikama tj. sa slikama duše, bolje upoznajemo sebe i imamo mogućnost osvijestiti informacije koje nam govore što nam stvara ugodu a što neugodu. Promjenom slike i unutarnjeg doživljaja, naš nesvjesni um ima nove informacije - nove misli i emocije na temelju kojih se kreira i promjena u stvarnom životu.


Ova metoda ima opuštajući efekt i zato se često koristi u sportu, školama i socijalnim ustanovama. Također, uspješno se primjenjuje i u terapiji kod djece, mladih i odraslih pri tretiranju kriza, depresija, psihosomatskih poteškoća, neuroza i slično.


U coachingu ovaj pristup koristim kada procijenim da je najpogodniji i koristan za cilje, okolnosti i očekivanja klijenta. Primjerice, kada je klijent nezadovoljan nekim segmentom života i želi pobliže osvijestiti što je to konkretno ili se u radu klijentu pojavljuju neke slike koje metaforički opisuju određeno nesvjesno stanje. Ono što je benefit rada s unutarnjim slikama je to da dolazi do promjene stanja svjesnosti, jer se imaginacijom ulazi u stanje 'sanjarenja' i na taj način oslobađa nesvjesni sadržaj.


Potencijal ovog jedinstvenog iskustva putovanja kroz unutarnje slike može iskoristiti svatko. Želite li "prošetati" po svojim unutarnjim slikama, osvijestiti s čime su ona povezana u vašem životu i otkriti mogućnost promjene onoga što je pohranjeno na nesvjesnoj razini, dogovorite svoj coaching termin - klikni OVDJE.

212 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page