top of page

Kada su emocionalne reakcije primjerene, a kada nisu


Većinu vremena, naše nas emocije dobro služe dajući značenje našim iskustvima. Pokreću nas da se bavimo onim što nam je važno u životu i pružaju nam mnogo različitih vrsta uživanja. Međutim, ponekad nas naše emocije dovedu u probleme vodeći nas da reagiramo na načine koji nisu primjereni okolnostima.


Kako bi utvrdili jesu li naše emocionalne reakcije primjerene ili neprimjerene u nekoj situaciji 1. prvo trebamo odrediti što primarno osjećamo, a kad znamo koja je temeljna emocija, 2. tada možemo procijeniti koliko je ona prikladna uzimajući u obzir sljedeće opcije:


A. Možda osjećamo emociju koja odgovara situaciji, ali je razina intenziteta neprikladna.

Primjerice, potpuno je prikladno osjećati se zabrinuto ako nam se najbolji prijatelj nije javio na naše pozive nakon nekoliko dana. Međutim, neprimjereno je reagirati histerično i panično dignuti na noge pola grada ako je naš prijatelj poznat po tome da se isključi na par dana od svih komunikacijskih kanala.


B. Možda osjetimo odgovarajuću emociju, ali je izrazimo na neprimjeren način.

Na primjer, ljutnja je opravdana ako vjerujemo da nas naš supružnik ignorira ili zanemaruje danima dok mu se trudimo nešto reći. Međutim, kažnjavanje namjernom šutnjom zauzvrat bio bi neprimjeren izraz naše frustracije.


C. Možemo osjetiti neprimjerenu emociju ovisno o situaciji.

Primjerice, potpuno je OK osjećati se razočarano ili tužno nakon što otkrijete da je vaš kolega dobio promociju umjesto vas. Međutim, neprikladno bi bilo iskusiti bijes zbog takve odluke, okriviti druge prije nego što imamo sve informacije. A to se događa kada su određene emocije bile 'zabranjene' u našem djetinjstvu pa koristimo one dopuštene. U ovom slučaju primjerice ako nije bilo dozvoljeno iskazivati tugu kad nismo dobili ono što smo htjeli, možda smo naučili iskazivati bijes, jer smo odgajani da moramo uvijek biti snažni.


Imajte na umu da su sve, pa i one neugodne emocije, dozvoljene! Nije problem ako se u nekom trenutku iz bilo kojeg razloga osjećamo loše, već problem može nastati ovisno kako reagiramo iz te emocije, a na reakcije možemo utjecati. Ako primijetimo da smo neprikladno reagirali, to je super prilika da se pitamo, vidimo i naučimo kako drugi puta možemo reagirati drugačije, na prikladan način!

96 views0 comments
bottom of page