top of page

Mišićni feedback - miostatski test


Kako bi proces coachinga bio uspješan, važno je odrediti i aktivirati prave stresore koji uzrokuju određeni problem kod klijenta. Ti stresori su pohranjeni na podsvjesnoj razini i vrlo često se razlikuju od onoga što klijent misli da je uzrok njegovih problema. Primjerice, klijent s poslovnim problemom može smatrati da je uzrok njegov šef, no možda je to neki određeni kolega ili radno okruženje u kojem radi. Kako bi osigurali razgradnju pravih stresora i u vezi s tim pohranjenih emocija, provodimo mišićni ili miostatski test koji nam služi kao kompas kroz proces prema cilju koji smo definirali na početku coachiga.


Klijent napravi prsten u obliku "O" pomoću palca i kažiprsta koji drži zajedno koristeći maksimalnu snagu. U sljedećem koraku coach pokušava otvoriti zatvoreni prsten mišića i povezati taj proces s istovremenim prezentiranjem različitih stresora putem izjava.


Ukoliko je reakcija snažna to znači: "S ovim se osjećam dobro / s ovim se mogu nositi“ odnosno test pokazuje mentalnu snagu i emocionalnu stabilnost. Ukoliko je slaba, to znači: „Ovo je za mene nelagodno / ovo je za mene stresno“ odnosno test pokazuje mentalni i emocionalni stres.


Bitno je razumjeti da test ne funkcionira poput detektora laži, je li nešto da ili ne, istina ili laž, već pokazuje da ono što je u nama pohranjeno kao stresno slabi našu energiju i to se odražava na snazi mišića koji slabe i obratno, ono s čim smo dobro to nam ne oduzima energiju i mi imamo snagu u mišićima. Izjave i riječi putem kojih vršimo test su okidači putem kojih otkrivamo stresore kako bi mogli precizno odrediti što je to što treba procesuirati.


Na ovaj način kao wingwave coach detektiram dva ključna područja:

  • Pronalazim stresore koji ometaju, iritiraju mentalno emocionalni balans (blokirajuće okidače, emocije i uvjerenja),

  • Provjeravam učinkovitost primijenjene „wave“ intervencije za unapređenje i poticanje stabilizacije emocionalnih i mentalnih procesa (nastale promjene u doživljajima, emocijama i uvjerenjima).

Miostatski test onako kako se provodi u wingwave metodi je podržan znanstvenim istraživanjem prije svega u kontekstu doktorske disertacije psihologa dr. med. Marco Rathschlag-a, te je dodatno posebno razvijen uređaj za objektivno mjerenje miostatskog testa na Sportskom njemačkom sveučilištu u Kölnu kojim se istražuje međuovisnost snage prstiju sa snagom emocija. Iz tih razloga, miostatski test se potvrdio kao pouzdan sustav povratnih informacija za rad sa podsvjesnim sadržajima u coachingu.


Porijeklo testa je iz kineziologije, poznat kao Omura test po njegovom tvorcu japanskom liječniku akupunkturologu Yoshiaki Omura, koji je dugogodišnjim istraživanjima povezanosti između jačine stiska prstiju ruke i cirkulacije krvi u neokorteksu mozga, razvio tu dijagnostičku metodu. Nazvao ju je „Bi-digitalni O Ring test“ u svrhu medicinske dijagnoze, doziranje lijekova i medicinsku terapiju. Koristi se preko 50 godina i znanstveno je priznat.


U coachingu, miostatski test je posebno dobar za traženje podsvjesnih stresora i dolazak do cilja, jer su mišići ruku snažno povezani s neuronskom kontrolom i obradom motoričkih i senzornih funkcija u velikom mozgu. Budući da se naši kognitivni i mentalni procesi posebno odvijaju u velikom mozgu, mentalni stres se vrlo brzo odražava u mišićima ruku.


A sve što se događa u našem životu, pohranjeno je u našoj podsvijesti. U njoj se nalazi sve što smo ikada proživjeli, ono što je naša prava istina, uzroci i posljedice, što je za nas loše ili dobro. Kad smo suočeni s nekim problemom, kada iskušavamo određene simptome, njihov nastanak i uzroci zabilježeni su u našoj podsvijesti i miostatskim testom dolazimo do tih informacija.


On nas vrlo pouzdano, poput ispravnog kompasa vodi do cilja i pomoću njega možemo dobiti precizne odgovore koji su uzroci nekih bolesti, simptoma, blokada, neuspjeha, problema i raznih životnih poteškoća. Služi nam za otkrivanje bilo koje blokirajuće emocije, uvjerenja i tjelesnog stresa kojeg na taj način imamo priliku procesuirati te za osnaživanje i jačanje unutarnjih resursa koji su nam potrebni za uspjeh i kvalitetan život.


Želite li se riješiti stresa, blokada i strahova te povećati samopouzdanje i uspjeh, saznajte više, kliknite na: wingwave coaching.

846 views0 comments
bottom of page